MENU

Дизеловото замърсяване смущава работата на пчелите

06.10.2013 • СВОБОДНА ЗОНА

Замърсяването от изгорелите газове от дизелови двигатели може да наруши способността на пчелите да разпознават миризмите на цветята и в бъдеще би могло да засегне опрашването и глобално осигуряване на прехраната, според ново изследване.

В проучването, публикувано в Scientific Reports, учени от Университета в Саутхемптън във Великобритания са установили, че изпаренията променят профила на флоралните миризми, които привличат пчелите и ги карат да търсят храна, летейки от цвете на цвете.

„Това може да има сериозни вредни последици въху броя на пчелните семейства и дейността им по опрашването“, заяви Трейси Нойман, невролог, работил по проучването.

Пчелите играят важна роля за опршването на растенията, включително на много плодови и зеленчукови култури. Доклад от 2011 г. на ООН изчислява, че пчелите и другите опрашващи насекоми като пеперуди, бръмбари или птици извършват работа на стойност 153 милиарда евро годишно за човешката икономика.

Гай Попи, професор по екология, който е работил с Нойман, казва, че за да са в състояние да се хранят ефективно, пчелите трябва да могат да научат и разпознават растенията – процес, който – според резултатите от проучването – може да бъде разстроен от наличието на т.нар. газове NOx, по-специално азотен диоксид. Това са газове, които се произвеждат от дизеловите двигатели.

За своето изследване учените са взелли осем химикала, които се намират в мириса на цветовете на рапицата, и са ги смесили с два „примеса“ – чист въздух и въздух, съдържащ дизелови отработени газове. Във втория случай учените първо установили, че шест от осемте химикала намалели като обем при смесването с дизеловите изпарения. Другите два изчезнали напълно в рамките на минута. Това означава, че профилът на съответния химикал е изменен, обясняват учените. Когато изменените химикали били „показани“ на медоносните пчели, те не могли да разпознаят мириса на цветя.

Изводът на учените е, че новото проучване добавя още един проблем в групата на множеството проблеми, пред които са изправени пчелите – най-важните опрашители.

Предстоят още изследвания в тази област.

 

 

znanie.eu

Related Posts

Вашият коментар

« »