MENU
irena-uzunova

Ирена Узунова: Управляващите са тези, които прокарват разделителни линии в обществото

16.11.2013 • НОВИНИ, ПОЛИТИКА

Ирена Узунова, народен представител от ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Защо не е подкрепила бюджет 2014.

Ирена Узунова заяви, че е гласувала против по много причини, на първо място, защото това е бюджет на узаконената кражба и облечената в празно говорене лъжа. Ограбени са пенсионерите, които са очаквали реално увеличение на пенсиите, работещите ще са задължени с една увеличена ставка и по – големи данъци. Безработните са излъгани в надеждите си за нови работни места. Депутатът от ГЕРБ подчерта, че за последните три месеца правителството на Пламен Орешарски е извадило на улицата 40800 нови безработни. В бюджета за следващата година е заложено съкращаване на още 50000 работни места. Ирена Узунова продължи, че това е бюджет на подмяната.

Какво може да направи опозицията между първо и второ четене за подобряването на бюджета.

Ирена Узунова заяви, че ГЕРБ имат много идеи, но те могат да бъдат реализирани само ако имат срещу себе си едно мислещо и работещо за България мнозинство. За съжаление управляващото мнозинство се състои от субекти, които са се вкопчили във властта и са глухи и слепи за хората. Положението с това мнозинство е неспасяемо, затова от ГЕРБ сятат, че на дневен ред не е бюджетът, а оставката на правителството.

Протестният митинг, организиран от ГЕРБ в събота в Пловдив.

Ирена Узунова заяви, че митингът ще бъде в Пловдив, защото от ГЕРБ уважават Ранобудните студенти и протестиращите хора в София и не искат да провокират обвинения, че се опитват да ги яхнат. От ГЕРБ не търсят конфронтация. Депутатът от ГЕРБ каза, че се е смяла на писмото на Градския съвет на БСП София, подписано от Калоян Паргов, с което те си определят квоти за техен митинг в събота в София на Орлов мост от 12 часа. В четвърта точка на писмото пише: „считаме, че във вашето полезрение трябва да се имат предвид и кадрите, които предлагахте като кандидати за заемане на длъжности в съответните държавни и други обществени служби”. „В полезрението” означава, че трябва да бъдат осигурени за митинга. Ирена Узунова заяви, че това е подмяна и лицемерие. Тя продължи, че управлението на БСП и ДПС е провал за България.

Ирена Узунова каза, че срещу всяко нещо, което ГЕРБ честно и почтено се опита да организира, се появява контра нещо, което е продуцирано от БСП с помощта на ДПС. Именно затова не иска да сподели какви са плановете на ГЕРБ за в бъдеще. ГЕРБ обаче ежедневно изразява искането си за оставка на това правителство. 

Влизането на Ирена Узунова в полезрението на Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси.

Ирена Узунова заяви, че е разбрала, че има подаден срещу нея сигнал от граждани на Харманли, който се отнася до временния център за бежанците в града. Тя продължи, че не се е запознала с него, но е спокойна, защото всичко, което и било извършено там от правителството на ГЕРБ, е по законно. Депутатът от ГЕРБ не изключи възможността това да е политическа атака срещу нея.

Декларацията на „Ранобудните студенти” срещу Бойко Борисов.

Ирена Узунова заяви, че тази декларация е доказателство, че ГЕРБ не е яхнал този протест. Това е протест на будните граждани на България, начело с „Ранобудните студенти”. „Ранобудните студенти” и ГЕРБ имат обща цел, но всеки я търси по различни пътища и с различни действия. Сега не е време да се чертаят общи действия. Ирена Узунова продължи, че в момента става въпрос за съществуването на България, защото то е поставено под въпрос.

Какъв ще бъде изходът от ситуацията в момента.

Ирена Узунова заяви, че декларациите, изчетени от Сергей Станишев и Лютви Местан, са показателни за тенденциите. Според нея лидерът на БСП е бил доста изнервен и много са му личали комплексите от Бойко Борисов. Тя продължи, че Сергей Станишев е наредил погром над студентския протест, обръщайки се към МВР и ДАНС. Лютви Местан от своя страна е заявил, че кабинетът Орешарски управлява в една друга реалност. Ирена Узунова изрази надеждата си да не се стига до погром над студентите и мъдрите хора в БСП и ДПС да надделеят и да разберат, че хората искат оставка и нови избори.

Проблемът с бежанската вълна.

Според Ирена Узунова правителството на Пламен Орешарски е изтървало вече пет месеца в подготовката за справяне с потенциалната криза, за която те са имали данни, че ще се случи. На заседание на вътрешната комисия заместник – министър Васил Маринов е признал, че те реално работят по темата след заседание на Съвета за сигурност при Министерски съвет на 30 септември. Ирена Узунова продължи, че на опозицията единствено се съобщава, че има план за справяне с проблема, но този план изисква изпълнение, а то не се вижда. Тя заяви, че кризата в момента и избликът на ксенофобия са резултат от първоначалното говорене на министрите от сегашното правителство. Те са подменили думата закрила с говорене за заплаха, тероризъм и зараза. Едва по – късно това говорене е било коригирано, но отровните семена вече са били посети. Според Ирена Узунова държавната администрация ще заработи едва тогава, когато правителството подаде оставка. Другото е стоене на инат.

Знак за какво е съвместната декларация на Росен Плевнелиев и Пламен Орешарски.

Ирена Узунова заяви, че Росен Плевнелиев е президент с позиция и не се притеснява да я заявява. Това обаче не може да се каже за Пламен Орешарски. Общата позииция по проблема с бежанците обаче е добър знак, че пред заплахата, въпреки различията си, трябва да се обединяваме. В това отношение длъжници на българското общество са БСП и ДПС. „Те са тези, които, заедно с АТАКА, прокарват разделителните линии и те са тези, които на гребена на омразата, водят до изостряне на напрежението”, завърши Ирена Узунова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

Related Posts

« »