MENU

Берлин дипломатично смъмри Ердоган да не плаши ЕС с мигрантите

25.11.2016 • НОВИНИ, ОТ СВЕТА

Германия обяви, че „заплахите“ не били „полезни“ за сделката за мигрантите между ЕС и Турция, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган по-рано днес предупреди, че може да отвори границите на Турция, което да доведе до наплив на мигранти в Общността, съобщава „Франс прес“.

„Ние гледаме на споразумението между ЕС и Турция… като успех за двете страни. И продължаването на това споразумение е в интерес на всички страни“, изтъкна говорителка на германския канцлер Ангела Меркел.

„ЕС спазва ангажиментите си по договора и изпълнява задълженията си. Заплахи от двете страни не са полезни в момента“, добави тя и посочи: „В случаите, когато има трудности, ние трябва ги разрешаваме.“

На 18 март Анкара и Брюксел сключиха споразумение, съгласно което Турция се задължи да възпира потока от мигранти към Европа, сделка, която доведе до ограничаване на броя на мигранти, прекосяващи Егейско море между Турция и Гърция.

Но Ердоган заплаши да отвори турските граници отново, след като Европейският парламент гласува да подкрепи замразяването на преговорите за членство в ЕС на Анкара.

Меркел беше движеща сила зад споразумението с Турция, което помогна и за намаляването на притока от мигранти и в Германия.

Берлин дипломатично смъмри Ердоган да не плаши ЕС с мигрантите

cross.bg

Related Posts

Вашият коментар

« »