MENU

„Мир Вам!“ – за бежанската криза от първо лице

25.11.2016 • МРЕЖАТА

Боли ме от това, което се случва в Харманли, пише Иван Димитров в прохила си във Фейсбук.
Авторът на постановката „Мир вам“ разказва за срещите си с бежанците там докато работи, заедно с режисьора Неда Соколовска, по проекта.
В „Мир вам“ бежанската криза се разказва сама чрез историите на участниците в нея: бежанци, мигранти и обикновени българи, които имат допир с чужденците.

Гледайте постановката „Мир вам“ ще бъде представена в Център за култура и дебат „Червената къща“ на 28 ноември, понеделник.
Режисьор е Неда Соколовска, драматургичен текст: Иван Димитров, сценична среда: Албена Баева, оператор: Иво Дончев. Участват: Мила Банчева, Рикардо Ибрахим.

Много ме боли. – споделя Иван Димитров. – Защото тази зима бяхме там с Неда Соколовска, докато правихме документално представление именно за бежанците. И открихме брутални истории, които не бих си позволил да разкажа. Но открихме и едни човешки същества. Да, с различна вяра, но какво от това? Ходихме по тези улици, бяхме на портата на бежанския център. Понякога говорехме на английски с тях, понякога ни превеждаше един сирийски кюрд или един иракчанин, които също бяха хубави хора. В такива моменти пак си спомням за една статия на Пенчо Славейков, където той говори за това как ролята на поета е да направи от българина човек. Не се е случило още. Дано доживеем. Дано. Ще завърша със заглавието на спектакъла, който се получи. Защото това трябва да се казва, когато срещаш друг човек: „Мир Вам!“

Резултат с изображение за Харманли,

cross.bg

Related Posts

Вашият коментар

« »