MENU

Новогодишно нападение в Истанбул

01.01.2017 • НОВИНИ, ОТ СВЕТА

Най-малко 39 души бяха убити в град Истанбул, Турция, в неделя, когато поне един въоръжен мъж, облечен като Дядо Коледа, нападна елитен нощен клуб, в който се бяха събрали граждани да посрещнат Нова година.
Въоръженият уби полицай и цивилен на входа на клуба и след това откри стрелба вътре. Според турска информационна агенция, нападателите са били двама, като и двамата са били маскирани като Дядо Коледа.
„За съжаление, най-малко 35 от нашите граждани изгубиха живота си. Един беше полицейски служител. 40 души са настанени за болнично лечение“, обясни валията на провинция Истанбул Васип Шахин. „Случилото се днес е терористична атака“, добави той.
Администрацията на президента на Съединените американски щати Барак Обама осъди нападението и предложи помощ при необходимост.

Reuters: Барак Обама е предложил помощ на Турция след нападението в Истанбул
Президентът на САЩ Барак Обама изрази съболезнования за нападението в нощния клуб в Истанбул и заяви, че предлага помощта на страната си към Турция, предаде Reuters.
„Този следобед президентът бе уведомен от своя екип по национална сигурност за нападението в Истанбул“, заяви прес-секретарят на Белия дом Ерик Шулц.
„Президентът изразява съболезнования за изгубените невинни животи и е наредил на екипа си да предложи необходимата помощ на турските власти, както е необходимо и при нужда да бъде уведомяват за развитието на нещата“, добави той.

AFP: В Истанбул са загинали 39 души, от които най-малко 16 чужденци, заяви турският министър на вътрешните работи
Най-малко 16 чужденци са сред общо 39-те жертви, убити във въоръженото нападение в клуб в турския град Истанбул по време на новогодишните празненства, заяви в неделя турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, предава агенция AFP.
Той уточни, че досега са идентифицирани 21 от загиналите и от тях 16 са чуждестранни граждани. Други 69 души са настанени в болница за лекуване на раните им.
Сойлу добави, че нападателят все още е на свобода и коментира: „Търсенето за терориста продължава. Полицията започна необходимите операции. Надявам се, че (нападателят – б.пр.) ще бъде заловен бързо, по Божията воля.“

The Guardian: Свидетел на нападението в Истанбул разказа, че хора са ходели върху хора
Професионален футболист на име Сефа Бойдас разказа, че хора са припадали, след като чули изтрелите в нощния клуб в турския град Истанбул, докато други са ходели върху тях, за да избягат от нападението, предава The Guardian.
Бойдас, който играе в истанбулския футболен клуб Бейлербей СК, обясни, че е бил в клуба само около 10 минути с двама приятели преди да чуят изстрели и негов приятел да припадне в пристъп на шок.
По думите на футболиста, хората са влезли в стълкновение, докато бягали.
„Казват, че между 35 и 40 са загинали, но вероятно са повече, защото когато минавах, хора ходеха върху хора“.

AFP: Белият дом осъди нападението в Истанбул
Белият дом осъди „диващината“ на най-малко единия въоръжен мъж в турския град Истанбул, който уби най-малко 35 души и рани 40 други, докато те празнуваха Нова година, съобщава агенция AFP. От администрацията на американския президент определиха атаката като „ужасяваща.

Hurriyet: При нападението в Истанбул са убити най-малко 35 души, десетки са ранени
При нападението в известен нощен клуб в турския град Истанбул са убити най-малко 35 души, сред които и полицейски служител, съобщава онлайн изданието на турския вестник Hurriyet.
Десетки граждани са ранени.
Репортер на телевизия CNN Turk е съобщил, че на мястото на атаката са пристигнали между 50 и 60 линейки.
Нападателите са използвали дълги пистолети, обяснил е очевидец.
Информацията за броя на загиналите потвърди пред агенция Догу хабер ажансъ (ДХА) валията на Истанбул Васип Шахин.

ДХА: Двама са загинали при въоръженото нападение в Истанбул
По първоначални данни – убити един полицай и един цивилен, съобщава информационна агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Има много ранени.
Нападението е извършено от двама терористи, облечени като Дядо Коледа и носещи автоматично оръжие. По време на нападението в известния нощен клуб в квартал Ортакьой (в сравнителна близост като район до нашето Генерално консулство), са се намирали 700-800 души. Някои свидетели твърдят, че терористите са разговаряли на арабски език.

Reuters: Единият от нападателите в Истанбул все още е в нощния клуб
Единият от въоръжените мъже, атакували нощен клуб в Истанбул в ранните часове на неделя, все още е на мястото на нападението, съобщава Reuters, позовавайки се на турски телевизионен канал.
Силите на специализираната полиция подготвят операция за влизане в сградата.

BBC: Нападателите срещу нощния клуб в Истанбул са били двама
Много хора са ранени след атака срещу нощен клуб в Истанбул, Турция, съобщава BBC.
Кадри от мястото на инцидента показват редица линейки и полицейски коли на пред мястото на нападението в район Бешикташ, провинция Истанбул.
Според местната телевизия NTV двама нападатели са замесени в атаката, а канал CNN Turk добавя, че са били облечени в костюми на Дядо Коледа.

The Independent: В Истанбул няколко души са ранени, след като въоръжен мъж откри огън в навечерието на Нова година
Въоръжен мъж е открил огън в нощен клуб в турския град Истанбул по време на празненствата за настъпването на новата година, пише британското издание The Independent, позовавайки се на турски телевизионен канал.
Голям брой полицаи и парамедици са изпратени в добре известния бар в квартал Ортакьой.
Няма непосредствено потвърждение от полицията дали има жертви от нападението.

Резултат с изображение за Истанбул

агенция „Фокус“

Related Posts

Вашият коментар

« »