MENU

Огнян Герджиков: Надценяват ме! Познавам се добре

11.01.2017 • НОВИНИ, ПОЛИТИКА

V Професорът по търговско право и преподавател в Софийския университет Огнян Герджиков е сред сериозните и най-вероятни кандидатури за премиер в служебния кабинет на новоизбрания президент Румен Радев.
V Роден е на 19 март 1946 г. в София. Завършил е Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. След което специализира във Виенския университет и в хамбургския институт „Макс Планк”.
V Председател е на 39-ото Народно събрание. Депутат в 39-ото и 40-ото НС. Носител e на орден „Стара планина“.
V Член е на НДСВ.

– Проф. Герджиков, в общественото пространство се завъртяха имената на евентуални премиери от служебния кабинет на Румен Радев. Ясно е, че с вас е говорено. Колко сериозна е подобна оферта – означава ли тя признание и оценка за свършеното от вас и като юрист, и като парламентарист?

– Проведените с мен разговори означават, че хората ме надценяват. Това означава.

– Защо говорите за себе си така?

– Защото се познавам добре.

– Служебният кабинет може ли да има други функции освен организирането и провеждането на честни и демократични избори. Може ли да има законодателна инициатива например?

– Служебният кабинет има същите правомощия, както и един редовен кабинет. Няма никаква разлика. Единствената разлика е, че в същото време няма парламент и затова той не подлежи на парламентарен контрол. Втората разлика е, че по замисъл този кабинет е краткосрочен – докато се проведат успешно парламентарните избори и се излъчи законен нов кабинет. Това е единствената специфика, иначе абсолютно всички правомощия на един редовен кабинет са и за служебния кабинет.

– Каква е вашата оценка – погази ли президентът Плевнелиев Конституцията, като си спести поредния, трети, служебен кабинет от своя мандат?

– За мен това не е нарушение на Конституцията. Макар че има хора, които аз уважавам като конституционалисти, които смятат, че това е нарушение на основния закон. Всъщност има известна празнина в нормативната уредба и няма срок, в който той да е длъжен да се произнесе. В частното право има един принцип, че което се дължи без срок, се дължи веднага. Но в частното право също така има и принцип, че длъжникът ще бъде поставен в забава, само след като бъде поканен да изпълни. В публичното право няма длъжник и кредитор. И затова там по тези въпроси нищо не е казано. И понеже, за съжаление, правото не е всесилно, не може да обеме всички житейски ситуации, затова невинаги може да сработва напълно. Затова се получава известен вакуум. Този вакуум дава възможност на различни юристи да правят различни тълкувания. Има уважавани от мен конституционалисти, които смятат, че Плевнелиев е нарушил Конституцията. Моето скромно мнение е, че той не е нарушил Конституцията.

– Възможно и правно издържано ли щеше да бъде, ако Радев беше предложил списък на свой кабинет от министри, които да бъдат назначени с подписа на Росен Плевнелиев?

– Това щеше да бъде една конфигурация, която изглежда странно. Един избран, но невстъпил в длъжност, президент да съставя кабинет, който да бъде легализиран от действащият президент в края на неговото управление – това изглежда неестествено. Това не би било нарушение на закона, но изглежда много изкуствено.

– Вие говорите за правен вакуум, но не сме ли свидетели същевременно на политически вакуум, сякаш времето е спряло. Може ли някой да се възползва от това и кой до каква степен – ГЕРБ, БСП или някой друг?

– Това много ще зависи от изборната система, по която ще бъдат проведени предстоящите избори. Ако на пожар бъде приет нов изборен кодекс, в който да се узакони мажоритарният вот, това може да бъде в полза само на големите политически играчи. И тогава по-малките на терена на политиката могат да останат извън игрището. Тогава може би ще се формира най-много трипартиен парламент. Така смея да мисля, не мога да съм категоричен. Но пък липсва достатъчно време, защото не е сериозно една такава кардинална промяна в начина на избор да бъде направена за броени дни. Бързането в законодателния процес по правило води до катастрофални последици.

– При това положение мажоританост в два тура с абсолютно мнозинство не е ли абсурд?

– Аз не съм най-големият специалист по изборни системи, има хора, които разбират 50 пъти повече от мен, но доколкото аз знам, точно такава система като да няма. Даже и да има, нещо което не изключвам, това изведнъж ще се окаже малко чуждо тяло в нашата досегашна практика. И аз имам известни резерви, че това ще проработи успешно. Трудно ми е да прогнозирам, защото не съм специалист в тази материя.

– Може ли да се удължи животът на сега действащото 43-то Народно събрание – идея, която бе лансирана преди дни от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов?

– Нямам отговор, защото не съм проучил въпроса. И понеже не е моя материя, не мога да го кажа експромт. Силен съм в моята област и там мога всичко да кажа, но в тази – трябва да се проведе консултация с някой, който разбира от конституционно право.

– Ако бъдете посочен и приемете да сте премиер в правителството на Радев, а и който и да е този минисътр-председател, ще имате ли правото на мнение и глас при определянето на състава?

– Съставът се определя от президента. Дали той ще съгласува с избрания от него премиер, или не – това е негово право, но не е негово задължение. Служебният премиер може да назначава заместник-министрите, но министрите се определят и се назначават от президента.

– В последните дни сме свидетели на взрив от нови политически партии и претенденти за властта – Марешки и неговата „Воля“, Бареков с „Презареди България“, „Да, България“ на Христо Иванов, може би дори Слави Трифонов. Как биха променили профила на един следващ парламент тези формирования?

– Те могат да доведат до известни размествания, но това също ще зависи от изборните правила. Обикновено хората се уморяват от една и съща политика и търсят нещо различно. Затова не е изключено някои от тези нови, несистемни играчи да набере достатъчно сила и да изиграе сериозна роля в следващ парламент

Related Posts

Вашият коментар

« »